Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Свободният PDF четец

Posted by Dragoslava Greve on December 14, 2008

pdfreaders.org
PDF е един полезен и важен формат, но ползването му много често върви ръка за ръка с неволното популяризиране на една голяма група собственически софтуер, въпреки, че има напълно свободни алтернативи. Общността около ФСФЕ реши да направи нещо по въпроса. Ето каква е историята:

В последните няколко месеца, сътрудниците на ФСФЕ в Европа дискутираха какво може да се промени в полза на свободния софтуер и стартираха инициатива в подкрепа на свободните PDF четци – PDFreaders.org.
Идеята е, че уебмастер-ите трябва да имат алтернатива на бутоните “Get Adobe Reader“, сочеща към pdfreaders.org. Така потребителите ще знаят какви свободни PDF четци съществуват и как могат да ги вземат. Момичетата и момчетата даже са направили много симппатични бутони, които могат да заместят тези на Адоби на сайтовете.

Страницата на pdfreaders.org съвсем накратко дава информация за Отворените стандарти и Свободния софтуер, защо тази тема е толкова важна, и разбира се информация за свободните PDF четци с връзки към повече информация за любознателните.

Надявам се инициативата да набере популярност и да виждам по-често зеленото бутонче. Ние от Интернет общество – България вече се включихме и ще помагаме с каквото и както можем.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: