Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

На война срещу собствената си некомпетентност

Posted by Dragoslava Greve on January 15, 2009

…Вирусът, който преди седмица покоси вътрешната информационна мрежа на МВР е заразил и компютрите на цялата държавна администрация…

Смях се от сърце на тази статия. Представям си картинката много ясно, все пак съм работила в държавната администрация и с държавната администрация.
Представям си, как лелката от деловодството с трепет отваря приложения .pif файл, защото писмото идва със зашеметяващо относно – я любовно обяснение, я новогодишна печалба от регистрация на място, на което кракът на уважаемата госпожа не е стъпвал, образно казано, я с неясно дефинирания “някой ви е изпратил картичка” цъкнете тук да видите. Лошото е, че писмото идва всъщност от друг колега, от отдел “ЧР” я в министерство, я в някоя друга държавна агенция по избор. Неговата машина е станала зомби поради същата или подобна причина и разпраща гадния вирус пак и пак. Те, и двамата са чували, че не трябва да отварят подобни съобщения, че трябва да са супер мнителни и внимателни, когато става дума за получени файлове с разширения .pif, .scr, .exe и тн., ама пусто човешко любопитство. Знаят те, ама пусто сърце, мирно стои ли?

…Коледните картички, които чиновниците са получавали в мрежата са виновни за абсурдната ситуация, допускат разследващите…
Разследващите да вземат да помислят барабар с ИТ експертите, защо работните станции са толкова уязвими до степен цялата ДА да вирусляса за нула време. А, да не забравя да попитам какво се случва с личните данни на целокупното българско население и “оперативно интересната информация”, когато вируслясалите компютри на МВР разпращат вече осми ден.
Да се върнат назад, разследващите, към сделките на едновремешния министър на ДА Калчев и да попитат защо, аджеба, трябваше цялата държавна администрация да оборудвате със софтуер на Майкрософт. После да звъннат и на Василев и него да го попитат “И ти ли бе, бруте”.

След незнам си колко години обучения за повишаване на компютърната грамотност в държавната администрация, много от служителите или не могат, или не искат или вече е много късно да бъдат ограмотени. Раздавайте пишещите машини и стига драма и глупави оправдания.
А решение има и то е много просто – Свободен софтуер за работните станции. За да не се уволняваме.

Advertisements

One Response to “На война срещу собствената си некомпетентност”

  1. По този повод, виж какво пише тук: авторът се възмущава точно от това, че съм предупреждавал хората да не отварят картичките за Нова година. И дава пример, който е неприложим. Ако трябваше да се даде пример (макар че няма нужда – аз само казах: вижте от кой е картичката, не я отваряйте, а направо му/й отговорете, че и вие му/й желаете ЧНГ!) с коли, това е все едно да предупреждавам, “ако идва кола по улицата, не стъпвайте на платното”. Но, уви, така ме е разбрал човекът, така го е написал.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: