Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Тръгва подписка срещу следенето в интернет

Posted by Dragoslava Greve on March 25, 2009

Източник: “Дневник”
Кампания “Не на директния достъп на МВР до трафични данни!” предприема Фондация “Програма достъп до информация”. В подписката на сайта на фондацията могат да се подпишат всички, несъгласни с опитите на МВР да прокара законопроект за промени в Закона за електронните съобщения, които ще дадат неограничен достъп на службите до лични данни от мобилна и интернет комуникация.
На пресокнференция вчера Александър Кашъмов, юрист от фондацията, предупреди, че ако този законопроект мине в парламента, от “Програма достъп до информация” ще сезират Европейския съд по правата на човека. Допълни, че действията на МВР за безконтролно следене на информацията от интернет доставчиците и мобилните оператори, са в грубо нарушеине на гражданските права.

Текстът на проекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения беше приет на тайно гласуване от Комисията за транспорт и съобщения миналата седмица. В него влиза спорният “пряк достъп чрез компютърен терминал” на МВР до данни за електронните съобщения – разговори по мобилен телефон, СМС, електронна поща, скайп и др. Сега за това се изисква съдебно решение.

В подписката до този момент са се подписали повече от 180 човека, сред които журналисти, представители на неправителствени организации, студенти, граждани.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: