Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Вестник “Ню Йорк Таймс” с цитат от шефа на “Интернет общество – България”

Posted by ISOC.BG News on December 12, 2009

В днешния си брой американският ежедневник “Ню Йорк Таймс” публикува статия под заглавие “САЩ и Русия започнаха преговори по ограничаване на кибер-войната”. В нея, наред с други авторитетни специалисти е цитиран и председателят на УС на “Интернет общество – България” Вени Марковски, който казва:

“В последните месеци има все повече знаци за подобряване на сътрудничеството между САЩ и Русия. Тези знаци показват, че опасностите от киберпрестъпността са прекалено големи, за да бъдат пренебрегвани.”

Агенция “Фокус” е превела част от статията:

Американските и руските власти интерпретират по различен начин преговорите до момента, но самият факт, че САЩ участват представлява значителна промяна в политика след години на отхвърляне на руските увертюри. Официални представители запознати с преговорите казаха, че администрацията на президента Барак Обама осъзнава, че все повече нации създават кибер оръжия и че е необходим нов подход за притъпяване на международната надпревара във въоръжаването в тази сфера.
През последните две години атаките над правителствени и корпоративни компютърни системи са се увеличили до хиляди всеки ден. Хакери, които обикновено не биват идентифицирани, проникнаха в компютрите на Пентагона, откраднаха индустриални тайни и блокираха временно правителствени и бизнес сайтове. Затова президентът Обама поръча преглед на състоянието на интернет сигурността на САЩ през февруари и се очаква да назначи отговорник за координирането на националната политика в това направление.
На 12 ноември делегация, водена от генерал Владислав Шерстюк, заместник главен секретар на Руския съвет за национална сигурност и бивш ръководител на руския еквивалент на Националната агенция за сигурност на САЩ, пристигна във Вашингтон и се срещна с представители от Националния съвет за сигурност, Държавния департамент, министерството на отбраната и на вътрешната сигурност. Запознати с преговорите официални лица казаха, че е бил постигнат напредък в преодоляването на различията, които отдавна разделят двете страни.

Пълният текст можете да прочетете на сайта на “Ню Йорк Таймс“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: