Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Германия дава две големи награди като признание за голямата обществена полза от свободния софтуер

Posted by Dragoslava Greve on May 12, 2010

През изминалия месец станах свидетел на две събития, които много ме впечатлиха и в същото време ме накараха да изпитвам съжаление към управляващите в България и още по-голяма съпричастност към хората, които въпреки тоталното неразбиране, граничещо с некомпетентностот страна на отговорните лица, продължават да се борят за свобода в информационното общество.

Първото събитие беше връчването на федерален кръст за заслуги (Bundesverdienstkreuz) на Георг Греве, основател на Европейската Фондация за Свободен Софтуер. Медалът е единствения орден за заслуги в Германия на федерално ниво и се присъжда на германски граждани и чужденци за особени заслуги в политиката, икономиката, културата, духовния живот и др. По-интересното в случая е, за какво е присъден той. Съгласно обосновката, отличието се присъжда за цялостната работа на Георг Греве в сферата на свободния софтуер и отворените стандарти и за отражението на усилията му в полза на обществения интерес. Обосновката включа дори дейности, като презентатор и говорител за проекта GNU, работата му по Brave GNU World, за създаването на Европейската фондация за свободен софтуер (FSFE) и специално за работата му в сферата на Open Document Format (ODF) и отворените стандарти. Самият факт, че на високо институционално ниво не само се разбира огромната полза от внедряването свободен софтер и отворени стандарти в обществения сектор, но и това се поощтрява и награждава, говори достатъчно за нивото на ангажираност на управляващите към обществото и неговите интереси. Самата номинация е предложена от външното министерство на ФРГ, което е шампион в използването на свободен софтуер и отворени стандарти и е една от държавните структури с най-ефективна и стратегически стабилна ИТ среда в цяла Германия.
Официално прессъобщение за събитието.

Втората награда, отново връчена от ФРГ и отново като признание на ролята на свободния софтуер и общността около него в полза на обществото, е Theodor Heuss Medal. Медалът се връчи на Европейската Фондация за Свободен Софтуер за усилията им за изграждане на информационно общество, базирано на справедливост и равно участие. Председателят на награждаващата организация, г-н Лудвиг Тиодор Хойс подчерта, че с изключително компетентното си участие, FSFE подпомага изграждането на нова рамка за свободите в дигиталния свят, базирана на свободен софтуер.
Прессъобщението тук.

Хубаво е, когато виждаме примери как една европейска държава оценява работата на гражданското общество и неправителствените организации. В същото време в България, на нашите представители на тази общност (които Германия награждава) правителството гледа като на онези досадници, които или се оплакват, че електронното правителство е пълен зян, че законите за електронни съобщения, електронни документи и тн. са негранотно написани, или протестират срещу опитите за безконтролно подслушване на комуникациите на гражданите и все говорят за някакво имагинерно понятие “свобода”, което всъщност изобщо не е част от правителствената програма.

Далеч съм от мисълта, че българската общественост ще вземе да се поучи и ще направи остър завой в правилната посока в отношението си към тези, които се борят за нашите свободи – не само в информационното общество, ами във всяка една сфера от живота. Но очаквам да видя разбиране, подкрепа и толерантност към хората, които са избрали трудния път да се борят за едно по-добро бъдеще. До тогава, аз избирам да живея по-далеч от България.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: