Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Въпроси към кандидатите за президент на Република България

Posted by ISOC.BG News on October 14, 2011

АКТУАЛИЗИРАН на 20.10.2011 г. Отговорите са публикувани тук.

АКТУАЛИЗИРАНО: Получихме отговор от един от основните кандидати за президент. Ще изчакаме още ден-два, за да не бъдем обвинени в пристрастност, че предпочитаме един от кандидатите, след което ще публикуваме отговорите в реда, в който са получени. А и не искаме нашият сайт да бъде използван за размяна на реплики, ако единият кандидат прочете предварително отговорите на другия.

“Интернет общество – България” се обръща със следните пет въпроса към кандидатите за президент на Републиката. Ще публикуваме отговорите като коментари към тази статия.

Уважаеми дами и господа,

Интернет общество – България” задава следните въпроси към всеки един от кандидатите да бъдат държавен глава. Разчитаме, че ще ни отговорите възможно най-скоро, за да имаме достатъчно време да информираме своите членове и широката българска общественост за вашето отношение към някои от важните за Интернет потребителите теми.

1. Трябва ли достъпът до и публикуването на информация в Интернет да бъдат свободни от държавен контрол или е по-добре правителството да предложи регулация (например: лицензионни режими, норми за подобряване на безопасността на потребителите и др.п.)? Ако да – ограничения в каква посока подкрепяте?
2. Мислите ли, че съществуващият режим за събиране на данни и следене на Интернет комуникацията е уреден достатъчно добре в нашето законодателство? Бихте ли предложили промени, ако да – по какъв начин ще ги представите? Моля, обосновете отговора си.
3. Ако на бюрото Ви има закон, който предвижда налагането на лицензи, разрешителни или ограничителни режими за доставчиците на Интернет и/или контрол върху публикуваното съдържание, ще му наложите ли вето? При какви ограничения бихте наложили вето? Какви други мерки за въздействие върху законодателя бихте използвали?
4. Готов ли сте да кажете “не” на премиера или на министъра на вътрешните работи, дори и да са от Вашата партия или от близка до Вас партия, ако те Ви се обадят, за да не налагате вето по въпрос № 3?
5. Смятате ли, че моделът, по който се управлява днес Интернет (с равнопоставеното участие на държавата, бизнеса и гражданите) е добър или мислите, че е добре да се измени, с цел да се гарантира сигурността на потребителите, като правилата биват налагани не от международните организации, които се занимават с това в момента, а от друга структура, например в рамките на ООН?

Отговорите изпратете на адреси isoc-bul@isoc.bg , с копие до veni@veni.com, а можете да ги добавите и като коментар към статията.


Advertisements

One Response to “Въпроси към кандидатите за президент на Република България”

  1. […] Comments (RSS) « Въпроси към кандидатите за президент на Република Б… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: