Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Еврокомисарят Нели Крус идва в България, но данните ѝ за Интернет потреблението не са най-точните

Posted by Internet Society - Bulgaria on September 18, 2012

Автор на материала е Димитър Ганчев, секретар на УС на “Интернет общество – България”

Вестник “24 часа” съобщава, че еврокомисарят Нели Крус ще бъде в България, но в изказването ѝ по този повод има някои странни моменти, за един от които не можем да не вземем отношение:

“Почти половината от българите никога не са използвали интернет.”

Твърдението на г-жа Крус предизвиква съмнение у нас, не само защото не отговаря на действителността, а защото означава, че Европейската комисия не следи дори собствената си статистика.
Това не ни учудва, но е редно да насочим вниманието на широката общественост към верните данни и да ги прочетем с подходящото обяснение.
Според нас е възможно данните да не са прочетени правилно или да не се “превеждат” добре. Например, според ЕК “През 2012 г. 46 % от населението в България използва Интернет редовно (поне веднъж седмично), което е под средното за ЕС ниво от 68 %”.
Според последните данни от тази година на “Маркет тест” обаче процентът е друг – 58.9 % от гражданите над 15-год. възраст ползват Интернет редовно – пак е по-ниско от това в ЕС, но само с 8 процентни пункта . За сравнение – през 2009 г. са били 44.69%, т.е. движението нагоре е доста ясно.
Пак според ЕК, “46 % от населението изобщо не е влизало в Интернет”. Очевидно е, че това също не е точно, процентът е по-скоро около 30. И въпросът е защо е така? Дали не е така, защото структурата на населението и развитието на икономиката не предполагат масовото използване на Интернет, например сред заетите в горското или селското стопанство, или сред миньорите? В скандинавските страни хората ползват Интернет повече, но те произвеждат телефони и автомобили, а не садят картофи и не сеят жито.

Да погледнем обаче една друга статистика – още през 2009 г. България вече е била на 1-во място в ЕС по използван високоскоростен достъп до Интернет! Малко хора го знаят, а според ЕК тогава не беше така. Защо ли? Защото ЕК не отчиташе Интернет със скорост над 10 Мбита/сек., а в България хората масово се включваха към мрежата на по-високи скорости.
Тези данни получиха своето потвърждение в в тазгодишния доклад за “Цифровия дневен ред” на ЕС, по-специално  фиг. 19. Според него България е на 1-во място, като 85 % от Интернет потребителите ползват Интернет със скорост над 10 Мбита/сек. Португалия е втора с около 78%. Според изследването на FTTH Council Europe, фиг. 22 в посочения доклад, над 10% от домакинствата у нас са свързани към Интернет с оптика или локални мрежи (по този показател България е на 4-о място в ЕС).

И накрая, нещо още по-важно, ако не и най-важното.

Интернетът в България е достъпен и евтин.

Има го навсякъде, като на много места безжичните WiFi мрежи са безплатни. За сравнение, в други страни от ЕС не е така. В Гърция например почти няма безжичен Интернет, а в Италия дори трябва да предоставиш личните си данни на доставчика (хотел, кафене и т.н.) чрез документ за самоличност (не е шега!), преди да получиш парола за достъп.

Едно от обясненията на този феномен може би е, че Интернетът у нас е толкова достъпен, защото в страната има над 2000 оператора, които предоставят високи скорости при ниски цени. В западните части на ЕС е обратното – малко оператори, предлагащи ниски скорости, но на високи цени. В този случай сме убедени, че трябва да изберем българското. Може би целият Европейски съюз трябва да го стори.

2 Responses to “Еврокомисарят Нели Крус идва в България, но данните ѝ за Интернет потреблението не са най-точните”

  1. iwan d. angelow said

    г-н ганчев, процентни пункта означава стотни от процента, разликата между родината ни и ЕС е не осем процентни пункта, а осем процента – предлагам да проверите и моля да поправите информацията до еврокомисарката; Благодаря

  2. Тик said

    Нели Крус е невероятна жена с много влияние! Видяхте ли резултата от конференцията! България бе избрана за стартиране на e-call за стария континент!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: