Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Българите може да садят картофи, но имат най-бързия интернет

Posted by Internet Society - Bulgaria on September 22, 2012

“24 часа” публикува статия на сeкретарят на “Интернет общество – България” Димитър Ганчев, която публикуваме и тук:

Ден преди еврокомисарят Нели Крус да пристигне в България, вестник “24 часа” съобщава за посещението и цитира нейно изказване по повод предстоящата й визита, че “почти половината от българите никога не са използвали Интернет”.

Според нас е възможно посочените данни да не са прочетени правилно или да не се “превеждат” добре. Ето защо.

Според Европейската комисия през 2012 г. 46% от населението в България използва Интернет редовно (поне веднъж седмично), което е под средното за ЕС ниво от 68%”.

Според последните данни от тази година на “Маркет тест” обаче процентът е друг – у нас 58,9% от гражданите над 15-годишна възраст ползват Интернет редовно. Пак е по-ниско от това в ЕС, но само с 8 процентни пункта. За сравнение – през 2009 г. са били 44,69%, т.е. движението нагоре е доста ясно.

Пак според ЕК “46% от населението изобщо не е влизало в Интернет”. Това също не е точно, процентът е по-скоро около 30. И въпросът е защо е така. Дали не е така, защото структурата на населението и развитието на икономиката не предполагат масовото използване на Интернет например сред заетите в горското или селското стопанство или сред миньорите? В скандинавските страни хората повече ползват Интернет, но те произвеждат телефони и автомобили, а не садят картофи и не сеят жито.

Да погледнем обаче една друга статистика – още през 2009 г. България вече е била на първо място в ЕС по използван високоскоростен достъп до Интернет! Малко хора го знаят, а според ЕК тогава не беше така. Защо ли? Защото ЕК не отчиташе Интернет със скорост над 10 мегабита/сек, а в България хората масово се включваха към мрежата на по-високи скорости.

Тези данни получиха своето потвърждение в тазгодишния доклад за “Цифровия дневен ред” на ЕС, по-специално фиг. 19. Според него България е на първо място, като 85% от Интернет потребителите ползват Интернет със скорост над 10 Мбита/сек. Португалия е втора с около 78%.

Според изследването на FTTH Council Europe, фиг. 22 в посочения доклад, над 10% от домакинствата у нас са свързани към интернет с оптика или локални мрежи (по този показател България е на 4-о място в ЕС). И накрая, нещо още по-важно, ако не и най-важното.

Интернетът в България е достъпен и евтин. Има го навсякъде, като на много места безжичните WiFi мрежи са безплатни. За сравнение, в други страни от ЕС не е така. В Гърция например почти няма безжичен интернет, а в Италия дори трябва да предоставиш личните си данни на доставчика (хотел, кафене и т.н.) чрез документ за самоличност (не е шега!), преди да получиш парола за достъп.

Едно от обясненията на този феномен може би е, че интернетът у нас е толкова достъпен, защото в страната има над 2000 оператора, които предоставят високи скорости при ниски цени. В западните части на ЕС е обратното – малко оператори, предлагащи ниски скорости, но на високи цени.

В този случай сме убедени, че трябва да изберем българското. Може би целият Европейски съюз трябва да го стори.

Advertisements

One Response to “Българите може да садят картофи, но имат най-бързия интернет”

  1. Марин said

    Дано всичко да е така и да продължава да се развива, амин.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: