Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Българите може да садят картофи, но имат най-бързия интернет

Posted by Internet Society - Bulgaria on September 22, 2012

“24 часа” публикува статия на сeкретарят на “Интернет общество – България” Димитър Ганчев, която публикуваме и тук:

Ден преди еврокомисарят Нели Крус да пристигне в България, вестник “24 часа” съобщава за посещението и цитира нейно изказване по повод предстоящата й визита, че “почти половината от българите никога не са използвали Интернет”.

Според нас е възможно посочените данни да не са прочетени правилно или да не се “превеждат” добре. Ето защо.

Според Европейската комисия през 2012 г. 46% от населението в България използва Интернет редовно (поне веднъж седмично), което е под средното за ЕС ниво от 68%”.

Според последните данни от тази година на “Маркет тест” обаче процентът е друг – у нас 58,9% от гражданите над 15-годишна възраст ползват Интернет редовно. Пак е по-ниско от това в ЕС, но само с 8 процентни пункта. За сравнение – през 2009 г. са били 44,69%, т.е. движението нагоре е доста ясно.

Пак според ЕК “46% от населението изобщо не е влизало в Интернет”. Това също не е точно, процентът е по-скоро около 30. И въпросът е защо е така. Дали не е така, защото структурата на населението и развитието на икономиката не предполагат масовото използване на Интернет например сред заетите в горското или селското стопанство или сред миньорите? В скандинавските страни хората повече ползват Интернет, но те произвеждат телефони и автомобили, а не садят картофи и не сеят жито.

Да погледнем обаче една друга статистика – още през 2009 г. България вече е била на първо място в ЕС по използван високоскоростен достъп до Интернет! Малко хора го знаят, а според ЕК тогава не беше така. Защо ли? Защото ЕК не отчиташе Интернет със скорост над 10 мегабита/сек, а в България хората масово се включваха към мрежата на по-високи скорости.

Тези данни получиха своето потвърждение в тазгодишния доклад за “Цифровия дневен ред” на ЕС, по-специално фиг. 19. Според него България е на първо място, като 85% от Интернет потребителите ползват Интернет със скорост над 10 Мбита/сек. Португалия е втора с около 78%.

Според изследването на FTTH Council Europe, фиг. 22 в посочения доклад, над 10% от домакинствата у нас са свързани към интернет с оптика или локални мрежи (по този показател България е на 4-о място в ЕС). И накрая, нещо още по-важно, ако не и най-важното.

Интернетът в България е достъпен и евтин. Има го навсякъде, като на много места безжичните WiFi мрежи са безплатни. За сравнение, в други страни от ЕС не е така. В Гърция например почти няма безжичен интернет, а в Италия дори трябва да предоставиш личните си данни на доставчика (хотел, кафене и т.н.) чрез документ за самоличност (не е шега!), преди да получиш парола за достъп.

Едно от обясненията на този феномен може би е, че интернетът у нас е толкова достъпен, защото в страната има над 2000 оператора, които предоставят високи скорости при ниски цени. В западните части на ЕС е обратното – малко оператори, предлагащи ниски скорости, но на високи цени.

В този случай сме убедени, че трябва да изберем българското. Може би целият Европейски съюз трябва да го стори.

Advertisements

2 Responses to “Българите може да садят картофи, но имат най-бързия интернет”

  1. Марин said

    Дано всичко да е така и да продължава да се развива, амин.

  2. […] 2012, its member of the Board Dimitar Ganchev published an article “We may be planting potatoes, but we have the fastest Internet”, in which he criticised the European Commission regarding the inaccuracy of their data on Bulgarian […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: