Интернет общество – България | ISOC-Bulgaria

News for and from Internet Society – Bulgaria | Новини от и за “Интернет общество – България”

Интернет сега е в по-голяма опасност отколкото с АСТА

Posted by Internet Society - Bulgaria on September 25, 2012

Интервю с председателя на УС на “Интернет общество – България” Вени Марковски, публикувано в “24 часа”:

С ВЕНИ МАРКОВСКИ РАЗГОВАРЯ ГЕНКА МАРКОВА

– Г-н Марковски, определени страни правят опити да регулират интернет пространството чрез Международния съюз по далекосъобщенията (ITU), като се изземе част от правомощията на американската организация за управление на IP адресите и домейните – ICANN. Появиха се заглавия от типа: “Борбата за контрол върху интернет се ожесточава”, “Агенция на ООН поема контрола над Мрежата”. Някаква нова опасност ли се задава?

– Най-добре се разбира за какво става дума, ако се прочете речта на естонския президент Томас Илвес от 8 юни т.г. Читателите могат да я видят на официалния сайт на президента. С няколко думи – става дума за опит да се ограничи свободата на интернет и свободата на изразяване такива, каквито ги знаем и ползваме днес.

– Това да не е някаква нова АСТА, след като срещу старата имаше толкова голям отпор?

– Много точен въпрос. За читателите, а и особено за политиците това е най-доброто сравнение. Предложението ITU да се занимава с управлението на интернет, както и някои от другите предложения са като АСТА, СОПА и ПИПА, но на квадрат или дори на куб. Ако си мислите, че свободата в интернет е била под заплаха от тези закони, при това предложени от страни със сравнително демократично управление, помислете си какви биха били законите, предложени от страни, които нямат дългогодишен опит в изграждането на демократични институции, камо ли традиции.

– Какво прави българската държава по тази тема?

– Изключително добри неща. Наистина това е един от редките случаи, в които може да се каже добра дума по адрес на цяло едно министерство – това на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Те можеха да се държат като други министерства – да забъркат проблем и след обществена реакция да изпълнят указанията на премиера по решаването му, но избраха друг път.

Първо, отбелязаха в ITU, че България има либерално законодателство в интернет още от 1999 г. насам и благодарение на него в момента в страната има над 2000 интернет оператора, които осигуряват високи скорости и ниски цени, за разлика от огромен брой страни по света, където високи са цените, а скоростите – ниски. Второ, развитието на интернет в България не само показа, а и доказа, че там, където държавата не се меси, се постига голям ръст, появява се конкуренция, цените падат, потребителите имат избор и са доволни от това.

И трето, тази политика помогна в страната да влязат и немалко чужди инвестиции точно в компаниите, правещи бизнес в интернет. Затова съвсем нормално е да поздравим ръководството на МТИТС, че не промени политиката на държавата по отношение на интернет, която – да напомня – беше създадена и с наша помощ.

– Не хвалите често управляващите…

– Е, в случая добрите думи са заслужени, но са по адрес на конкретно министерство, което е свършило нещо полезно. Това не променя критиката ни по отношение на МВР и наложената от тях възможност за безконтролно подслушване в интернет.

– Възможно ли е интернет да бъде управляван? И в какви мащаби се управлява и употребява и сега той от правителствата на различни страни?

– Не, интернет не може да бъде управляван в смисъла на досегашния опит за управление, който съществува на планетата. Драмата на някои правителства е, че те са свикнали с практиката има ли нещо в границите на държавата, то може и трябва да бъде под контрола на властта.
Е, интернет е форсмажорно обстоятелство – той не може да бъде управляван, защото е замислен като мрежа, която да функционира дори при липсата на правителство.

– “Борбата за контрол върху интернет навлиза в критична фаза”, написа английският “Гардиън”…

– “Гардиън” е закъснял с около десетина години. Борбата започна още преди повече от 10 години, но хубавото в нея е, че България е не само сред първите страни, усетили накъде вървят дискусиите за контрола върху интернет, а и е една от малкото, които се дават за пример по света като страна, не просто решила законово въпроса с контрола над интернет, а решила го в полза на гражданите. Остава само да убедим 193 страни, че ние сме прави, и готово!

Впрочем 12 организации като нашата подписаха писмо до ЕТНО – лобистката европейска асоциация на телекомите, в което им обясняваме, че сме наясно и с техните опити да прокарат частнокорпоративните си интереси като грижа за клиентите. Единственото, за което ги е грижа телеком монополите, е по-голямата печалба, а не по-доволните клиенти. Едва ли ще има читател, който да не се съгласи с това наблюдение.

– В руския вестник “Комерсант” се появи информация, че службата за външно разузнаване на Русия работи по три проекта, с които да знае много добре кой какви ги върши в социалните мрежи и да се намесва в тях, като ги манипулира според приоритетите на властта… Знаете ли повече за тези проекти?

– Да, запознат съм с тях. Тези проекти са още едно доказателство, че има правителства, които си мислят, че интернет е опасност и следва да бъде контролиран. Впрочем у нас подобни проекти са вече реализирани и това го виждаме с невъоръжено око, стига да проследим какви дебати се водят в социалните мрежи и в коментарите към статиите в онлайн изданията.

– Манипулациите в световната мрежа са от различен порядък, но как може да се изгради имунитет срещу тях?

– Манипулациите в интернет не са опасни и срещу тях имунитет не е нужно да се изгражда – защото всяка информация може да бъде проверена веднага, всеки коментар може да бъде опроверган и това кара управляващите да мислят за контролиране на социалните мрежи.

– Да не би интернет да е станал толкова мощно оръжие, че уплаши правителствата по света след Арабската пролет и “Окупирай Уолстрийт”?

– Арабската пролет щеше да се случи рано или късно – така, както се случи разпадането на Съветския съюз. Хората забравят, че диктатурите са обречени на разпадане. Интернет направи през миналата година за арабските страни това, което преди 30 години правеха за нас радиостанциите “Свободна Европа”, “Гласът на Америка” и Би Би Си.

– И все пак трябва ли да има някакви ограничения? И няма ли те да доведат до опасност от дивна цензура за всяка власт и до ограничения на личните права и свободи?

– Технологиите в интернет се развиват толкова бързо, че каквито и ограничения да се сложат, на този етап ще са безсмислени. Вижте – в Египет военните спряха изобщо интернет, SMS, телефоните… И какво постигна Мубарак с този ход? Падна по-бързо. Но е лесно да се подведат политиците, че могат да контролират информацията. В България това се забелязва особено – и при всяко правителство.

Не мога да разбера защо политиците ни не се учат от опита на предишните? Вземете когото и да е от последните държавни ръководители от 1878 г. насам – всеки пада от власт било след абдикация, било след национална катастрофа, било умирайки при съмнителни обстоятелства… Но пада! Няма вечна власт и най-добре би било да им се сложи по един мандат ограничение, за да не ламтят за вечна власт. Защото е факт, че който ламти за власт, той ще се опита да наложи ограничения на личните права и свободи на гражданите.

– Споменахте нещо по темата по-горе, но да видим какво е положението в България – тук се говори, че срещу скромно заплащане от 500 лева има наемници, които могат да произвеждат коментари на килограм в електронните сайтове и по този начин да влияят върху обсъждането на дадена тема, да очернят и дори да сипят смъртни заплахи срещу неудобни автори, политици, журналисти…

– Това съвпада и с нашите наблюдения. Това явление се засили особено с влизането в МВР на настоящия министър, който е и отговорник за провеждането на изборите в ГЕРБ. Някой ден може да узнаем какво точно са обсъждали и как са решили, че това ще им помогне. За хората е важно да знаят, че и в интернет има лошо възпитание, но има и платен слугинаж.

Просто трябва да мислят, а не да се доверяват на подобни коментари. Знам – трудно е, но това е единственият начин да се преборим с клеветите и очернянето.

– В България например срещу шистовия газ във фейсбук се обединиха 60 хиляди души, но никой не знае дали действително зад тях седят реални хора с такова мнение, или някой е платил това да се случи в социалната мрежа. Ако има наложени световни правила, това ще може ли да се случва?

– Спонтанните протести на хората са истински и те заслужават уважението ни. Те са едно от малкото неща, които помагат на България да изглежда като свободна и демократична страна. Във фейсбук манипулирането беше (може би още е) по-трудно, защото не е толкова лесно да се създадат множество фалшиви профили и те да са активни. Хората се познават, виждат кой кой е. В дискусионните форуми на българските вестници положението е най-трагично. Но още по-трагично е, че през 2012 г. си говорим за това, че властта се опитва да манипулира общественото мнение и чрез интернет. Наблюденията от други подобни опити за овладяване на интернет показват, че тези опити са като бумеранг – връщат се и удрят хората, които са се опитали да ги използват за партийни или властови цели.

Advertisements

One Response to “Интернет сега е в по-голяма опасност отколкото с АСТА”

  1. […] formation of the position. We have expressed our concerns in a number of publications, for example this interview with our chairman of the board Veni Markovski, or in this co-signed […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: